категорії: подорожі стаття

Підзамча виправа, або Луцька пісня Степана

теґи: Луцьк, Стьопа, подорожі, фото

Луцьк

Хазяйко, хочу розказати тобі про Луцьк. Отже бери плед, горня з какао, оте печивко смачне шоколадне, влаштовуйся зручніше й слухай.  Театр починається з вішалки, а Луцьк  із маршрутки і дурного російського кіна. Як їхатимеш, не сідай спереду, так легше адаптуватися до зовнішньої реальності. Ввечері їхати нецікаво, бо за вікном нічого не показують, тобто показують темряву, то ти й зависаєш на п’ять годин у залізній бляшанці між химерними (принагідно краду слово в дядька Сергія, принаймні я не чув, щоб його (це слово) з такою наполегливістю згадував хтось ще) героями й кіно за вікном. Але не все ж літаками мандрувати…

Луцьк

Дорогою робимо зупинку і бляшанка вичавлює нас зробити важливі і потрібні речі, я впорався раніше, тому встиг погуляти серед напрочуд негарних іграшок: Спанч Бобів, крокодилів кольору «зеленки», ведмедів, які несуть Машу в невідоме. Сумно, певно, їм тут у сутінках серед засніженої дороги.. Я бачив такі іграшки й раніше, проте ніколи не бачив, щоб їх купували. Не думай, хазяйка, дорога була анітрохи не сумною, то зараз я якийсь меланхолійний. Може переїв за обідом?

Луцьк

Нічним зимовим Луцьком ми не гуляємо, відкладаючи всі враження до ранку і відразу їдемо таксівкою влаштовуватися на ночівлю. Мені страшенно подобається моє ім’я, але знайомих СтепанІв не маю, а тут диви, власника садиби звати Степаном, – «причудливо тасуется колода».

Хазяйко, ти маєш двісті гривень? Ні і ні – гроші я ще не витратив, просто скільки живеш, стільки й вчишся… То маєш двохсотку? Перегортай її. Перегорнула? Тоді зараз ти дивишся на мене. Звісно грошей із моїм писком в 

Луцьк

Україні ще не роблять, просто я наразі стукаю в браму луцького замку.

Луцьк

Ти знаєш, від добре зберігся, а знайти його можна праворуч від проспекту Волі, – минаєш будиночок, у якому жила родина Лариси Петрівни Косач-Квітки, потім будинок, де анонімно збираються алкоголіки, і постає замок. Одним словом, скорше перевертай двісті гривень, з них я махаю тобі лапою. 

Якось давно не відчував дежавю, а я люблю це відчуття, воно водночас і лякає і причаровує, як змій Ка в мультику про Мауглі. Аж цей дивний стан наздогнав мене тут, у Луцьку. Це діялося на вулиці Лесі Українки, мені здалося, що я йду Фраником, всі фігури й фігуранти, запахи і відчуття – як тоді у Франківську, тільки одна деталь свідчить про збій у матриці – я все ж у Луцьку.

Луцьк

Якщо вже згадав матрицю, то згадаю й Архітектора. Власне не самого Архітектора, з ним бо я  так і не познайомився, а його садибу й одного з мешканців. Спочатку про будинок. Бачила київський Будинок із химерами? Дурне питання, авжеж бачила, і цей такий, тільки меншенький. Надсилаю з листом фото.

Обійстя мені чомусь нагадало торт мурашник, тут зібрані камінчик до камінчика, москаль до москаля. Будинок стоїть понад річкою Стир і захищається від усього світу височенним муром, це мені страшенно сподобалося, народжує відчуття захищеності й затишку. Але я собі зайшов на територію, не тому що погано вихований, а лиш тому, що брама була прочинена і в дворі я вгледів…. ведмежа! Тепер це мій новий друг, звати його 

ЛуцькТимком. Хазяйка, то нічого що я пообіцяв, що як Тимофій буде в Києві, то може у нас зупинитися? Він хороший. Тимко розказав, що Архітектор забрав його просто з вулиці і приніс до себе, Тимкові тепер набагато краще ведеться, він спілкується з туристами, дозволяє себе фотографувати, приймає ласощі. Ну, те, що Архітектор добрий, я й без Тимка зрозумів, його каріатиди не обтяжені триманням поверхів, стоять собі красиві на тлі неба, засмагають.

Луцьк

Ти мене добре знаєш, тому не здивуєшся, як скажу, що передусім люблю невеликі міста – Севастополь, Полтава, Франківськ, Єнакієве, тепер ось ще й Луцьк додався до мого списку. Назад я їду сам і потягом, хлопці ще лишаються, мають тут справи, а мої тепер справи всі у Києві, тож на додачу до паперових обіймів скоро отримаєш мене справжнього.

Твій Степанчик.

У Луцьку Степану допомагали моделі агентств «НаінУ» і «Амкуан» Роман Романюк і Олександр Шумілін.